Ankkaserver


  __
 >(' )
  )/
  /(
  / `----/
  \ ~=- /
 ~^~^~^~^~^~^~^

Navigointi
Etusivu
PhpSysInfo
~sami/
Blogi
vnstat
Ladattavaa
Virityksiä
Muuta
Linkkejä
Monsujen tappopeli
Vieraskirja
Chat

Ota SSL käyttöön
Takaisin

Tasasuuntaajayksikkö hitsausmuuntajaan


Osa hitsauspuikoista toimii vaihtovirralla ja osa vain tasavirralla. Vaihtovirralla toimivien hitsauspuikkojen päällysteessä on yleensä kaliumsuoloja, jotka ionisoituvat helposti ja mahdollistavat valokaaren helpon uudelleensyttymisen myös virran suunnan vaihduttua. Vaihtovirralla hitsauksessa on useita etuja tasavirtaan verrattuna, joista mainittakoon muiden muassa magneettisen puhalluksen puuttuminen ja hitsaustapahtuman lähes täydellinen tunnottomuus puikon asennolle ja kuljetussuunnalle. Tietyillä puikoilla ja tietyissä asennoissa hitsatessa tasavirta on kuitenkin vaihtovirtaa parempi vaihtoehto hitsausvirran tyypiksi.

Rakensin halvan hitsausmuuntajan perään tasasuuntausyksikön kiinnileikanneesta hitsausaggregaatista purettujen tasasuuntausdiodien ympärille. Diodien lisäksi hitsausvirran tasasuuntaukseen tarvitsee kuristimen. Kuristimen kanssa on hyvä olla rinnakkain jonkinlainen suuria tehoja kestävä vastus, koska se vähentää roiskeita. Diodisillan ja kuristimen väliin voi myös laittaa tasavirtapiirin kanssa rinnakkain järeän kondensaattorin, jolloin tyhjäkäyntijännite nousee sykkivän tasajännitteen huippuarvoon ja valokaaren aloittaminen helpottuu. Ohutseinämäistä materiaalia hitsatessa kondensaattori on kuitenkin hyvä kytkeä pois käytöstä tai käyttää pienemmän kapasitanssin omaavaa kondensaattoria.

Kuristimen tein mikroaaltouunin muuntajasta poistamalla muuntajasta alkuperäiset käämit ja tekemällä uuden käämin kuuden neliömillimetrin MMJ- kaapelin johtimesta. Käytin käämin eristeenä säänkestävää maalarinteippiä, koska en löytänyt paikallisista kivijalkakaupoista lasikuitusukkaa käämin ympärille. Muuntajan runko oli tarkoitukseen ehkä hieman liian pieni, koska en saanut käämiin mahtumaan kuin parikymmentä kierrosta. Ohuemmalla käämilangalla olisi tietysti saanut mahtumaan enemmän kierroksia, mutta silloin lämpöhäviöt olisivat olleet vielä suuremmat. Kuristin lämpenee ihan riittävästi jo 6 mm² käämilläkin.

Kuva
Kuva kuristimesta

Kuva
Komponenttien sommittelua puusta ja pellistä tehtyyn koteloon. Tasasuuntausdiodit ovat vasemmalla.

Kuva
Kaikki komponentit paikoillaan.

Kuva
Kuva etupaneelista. Kuvaa ottaessa hotstart-kondensaattoria ei vielä ollut.

Kuva
Kytkentäkaavio. Komponenttien mitoitus on tehty ns. stetson-harrison-menetelmällä niistä komponenteista, mitä on sattunut nurkista löytymään. Kuristimen induktanssista ei ole mitään tietoa ja kondensaattorin jännitteen- ja todennäköisesti myös rippelinkesto on aivan ylärajoilla. Kondensaattorin kapasitanssi on 25 000 mikrofaradia ja vastuksien resistanssi on noin 0,5 ohmia.

 11:52:19 up 14 days, 12:54, 0 users, load average: 0.00, 0.01, 0.00
        total    used    free   shared buff/cache  available
Mem:       493     105     68      3     318     371
Swap:      486     96     390

Valid HTML 4.01 Strict Valid CSS!

http://sininenankka.dy.fi
http://lfnoajc2cqttvkgx.onion
Tietoja ylläpitäjästä

Sivun generointi kesti 0.048 s