Navigointi
Etusivu
PhpSysInfo
~sami/
Blogi
vnstat
Ladattavaa
Virityksiä
Muuta
Linkkejä
Monsujen tappopeli
Vieraskirja
Chat
|
|
Pinnoittamattomat paistinpannut
Tämä sivu sisältää tietoa pinnoittamattomista paistinpannuista.
Sisältö:
1. Mitä pahaa teflonpannuissa?
2. Mikä valurautapannu?
3. Miksi valurautapannu?
4. Mitä valurautapannussa kannattaa ottaa huomioon?
5. Mitä kannattaa ottaa huomioon valurautapannua ostaessa?
6. Valurautapannun huoltaminen
6.1. Rasvapoltto
6.2. Huonoon kuntoon päässeen valurautapannun kunnostus
7. Mikä hiiliteräspannu?
8. Miksi hiiliteräspannu?
9. Mitä hiiliteräspannussa kannattaa ottaa huomioon?
10. Mitä hiiliteräspannua hankkiessa kannattaa ottaa huomioon?
11. Hiiliteräspannun huolto
11.1 Rasvapoltto
11.2 Huonoon kuntoon päässeen hiiliteräspannun kunnostus
1. Mitä pahaa teflonpannuissa?
Teflonpannut ovat lyhytikäisiä eivätkä kestä suuria paistolämpötiloja. Teflonmolekyylit alkavat hajota noin 250 celsiusasteessa. Teflon on sellaisenaan
normaalilämmössä erittäin inertti materiaali eikä sen vuoksi ole myrkyllistä kulkiessaan ihmisen ruoansulatuskanavan läpi, mutta hajotessaan
teflonmolekyylistä irtoaa mm. fluoria, joka todennäköisimmin sekoittuu ruokaan ja yhtyy siinä erilaisiksi fluorideiksi. Suurin osa fluorideista,
kuten myös puhdas fluori, ovat voimakkaita myrkkyjä. Ylikuumentunut teflonpannu pystyykin erittämillään kaasuilla jopa tappamaan samassa huoneessa
olevia pikkulintuja. Tätä on testattu papukaijoilla.
Jos tämän sivun lukemisen jälkeenkin päädyt ostamaan pinnoitetun pannun, niin osta niistä pinnoitetuista edes se parempi vaihtoehto, eli
ns. emaloitu, keraamisesti pinnoitettu pannu. Keraaminen pinnoite on myrkytön ja kestää myös suuria paistolämpötiloja. Sen heikkoudet ovat
heikko taivutuksen kesto ja nopeiden lämpötilanvaihteluiden kestämättömyys. Valualumiinirunkoinen emalipannu kestää taipumattomuutensa vuoksi
luonnollisesti kauemmin kuin alumiinipellistä prässätty emalipannu. Myös valurautarunkoisia emalipannuja on olemassa, ja niiden lämmönvarauskyky on
alumiinirunkoisia parempi. Laadukas emalipannu voi oikein käytettynä olla hyvinkin pitkäikäinen, kun taas teflonpannut eivät sitä ikinä ole säännöllisessä
käytössä.
2. Mikä valurautapannu?
Valurautapannu on paistinpannu, joka on valettu valuraudasta. Sulaa rautaa on siis kaadettu paistinpannun muotoiseen muottiin, ja tuloksena on ollut
valurautapannu. Valurautapannu on hyvin vanha keksintö.
Iso valurautapannu
3. Miksi valurautapannu?
Valurautapannu kestää käytännössä ikuisesti. Valurautapannulla saat aikaan paljon suuremman paistolämpötilan kuin teflonpinnoitetulla pannulla,
mikä on tärkeää etenkin lihaa ja kasviksia paistaessa. Valurautapannun hyvä lämmönvarauskyky auttaa myös hyvän paistotuloksen saamisessa.
Koska valurautapannu on pitkäikäinen, on se myös rahaa ja ympäristöä säästävä vaihtoehto. Uuden valurautapannun saa halvan teflonpannun hinnalla.
Valurautapannun mahdollistama suurempi paistolämpötila mahdollistaa paremman paistotuloksen, jolloin kasvikset säilyttävät rapeutensa ja lihan saa
kypsennettyä ravintolamaisesti. Suurempi paistolämpötila myös säästää aikaa tiettyjen ruokien kohdalla. Valurautapannu kestää myös lastalla
raaputtamista.
4. Mitä pitää ottaa huomioon valurautapannussa?
Valurautapannu paranee käytössä. Uuden valurautapannun tarttumattomuus ei vastaa uuden teflonpannun tarttumattomuutta, vaan varsinkin paljon proteiinia sisältävät ruoat, kuten kananmuna ja
broileri tarttuvat pannuun herkästi kiinni. Punainen liha ei kuitenkaan tartu kovin herkästi. Kananmunan paisto on itse asiassa uudenkarhealla valurautapannulla erittäin haastavaa, ja siihen
tarkoitukseen hiiliteräspannu onkin parempi vaihtoehto. Uudenkarhean valurautapannun voi "sisäänajaa" esimerkiksi rälläkällä ja niinkutsutulla virsikirjalaikalla,
jolloin pannu vastaa paremmin kymmeniä vuosia käytössä ollutta sileäksi kulunutta pannua.
Valurautapannu tarvitsee silloin tällöin jonkin verran huoltoa. Säännöllisessä käytössä "huolloksi" riittää yleensä pelkkä pesu lämpimällä vedellä
ja paistopinnan öljyäminen aina ruoanlaiton jälkeen, mikä ei ole sen vaivalloisempaa kuin pinnoitetunkaan pannun pesu. Uuden tai huonosti käytetyn
valurautapannun joutuu rasvapolttamaan. Rasvapoltto on parasta tehdä jollain paksulla rasvalla. Väitetysti paras tulos tulee silavalla, mutta
myös kookosrasvalla saa kuulemma aikaan hyvän tuloksen. Myös hyvälaatuisella oliiviöljyllä voi rasvapolton hätätilanteessa tehdä, mutta rypsiöljy
ei rasvapolttoon sovellu huonon lämmönkestävyytensä takia. Silavan huono saatavuus kaupoista tänä päivänä asettaa rajoituksia. Myös oikeasti
hyvälaatuiset ruokaöljyt ovat yllättävän harvassa.
Valurautapannua ei saa pestä pesuaineilla!
5. Mitä kannattaa ottaa huomioon valurautapannua ostaessa?
Valurautapannun kanssa kannattaa ostaa teräksinen lasta. Se kestää suuria lämpötiloja ja tekee valurautapannun käytöstä mukavaa.
Valurautapannun kanssa kannattaa hankkia myös teräsharja, jolla saa mahdollisesti pohjaanpalaneet ruoanjämät helposti irti. Valurautapannun hyvä
lämmönkestävyys innostaa kokeilemaan suuria paistolämpötiloja, jolloin ruoka tulee helposti poltettua pohjaan. Kannattaa ostaa hiiliteräksinen tai
rosterinen teräsharja, koska messinkisestä saattaa teoriassa jäädä pieniä kuparinjämiä pannuun.
Usein kuulee sanottavan, että puukahvaiset valurautapannut olisivat huonompia, koska puukahvaa ei voi käyttää uunissa. Perustelu kuitenkin ontuu,
koska kaikista kunnon puukahvaisista valurautapannuista kahvan saa helposti irti ilman työkaluja. Puukahvaa voi kosketella myös pannun ollessa kuuma,
toisin kuin valurautaista kahvaa, joka on samaa valua itse pannun kanssa. Lisäksi puukahvainen pannu, josta kahva on irroitettu, mahtuu sinne uuniin
paremmin kuin pannu, jossa kahva on kiinteä. Älä kuitenkaan osta puukahvaista pannua, jossa kahva on liimattu pannuun kiinni.
Valurautapannua hankkiessa ei kannata tuijotella merkkiä, koska valurautapannuilla ei ole keskenään kovin merkittäviä eroja. Ne ovat kaikki
käytännössä tehty lähes samanlaisesta valuraudasta. Vaikka suurin osa uusista valurautapannuista on rasvapoltettu jo valmiiksi, ne kannattaa
kuitenkin rasvapolttaa myös ostamisen jälkeen itse parhaan tuloksen saamiseksi, koska pannu on saattanut odotella ostajaa kaupan hyllyssä usean
kuukauden ajan. Valurautapannua hankkiessa kannattaa hyödyntää tarjouksia ja alennusmyyntejä.
6. Valurautapannun huoltaminen
6.1. Rasvapoltto
Uusi tai pitkään käyttämättömänä ollut valurautapannu pitää rasvapolttaa. Rasvapoltto suoritetaan esimerkiksi valelemalla paistinpannu rasvalla ja kuumentamalla
pannua niin kuumaksi, että rasvasta alkaa nousta savua ja rasva alkaa kovettua pannun pinnalle. Sitten pannun annetaan jäähtyä sen verran, että savun muodostuminen lakkaa, minkä jälkeen
taas valellaan pannuun lisää rasvaa ja käytetään pannua taas sen verran kuumana, että savua nousee. Tätä toistetaan esimerkiksi 3-6 kertaa tai niin
kauan kuin intoa riittää. Rasvapolton idea on täyttää valuraudan huokoset rasvalla, jolloin valurautaan ei tartu ruoka kiinni. Korkeassa lämpötilassa
tapahtuu myös rasvojen polymerisoitumista, jonka ansiosta kiinni "palanut" rasva ei lähde paistinpannusta helposti irti.
6.2. Huonoon kuntoon päässeen valurautapannun kunnostus
Oikein likaisen ja huonoon kuntoon päässeen valurautapannun voi puhdistaa esimerkiksi hehkuttamalla. Hehkutus tarkoittaa, että paistinpannu haudataan
punaisena hehkuvaan hiillokseen, jolloin itse pannukin menee punahehkuun. Hehkuttamisen jälkeen pannulle tehdään rasvapoltto. Hehkuttamisen voi
tehdä myös kuumentamalla pannua esimerkiksi kaasulla.
Kaikilla ei välttämättä ole mahdollista hehkuttaa pannua, mutta myös teräsharjalla saa hyvinkin likaisen pannun suhteellisen helposti harjattua
puhtaaksi. Myös porakoneisiin saa teräsharjalaikkoja, joilla saa valurautapinnan tehokkaasti puhdistettua. Valurautapannun puhdistamisessa voi
käyttää luovuutta, koska se ei mene helposti pilalle.
7. Mikä hiiliteräspannu?
Hiiliteräspannu on paistinpannu, joka on prässätty hiiliteräksestä, eli siitä samasta "mustasta pellistä", jolla paikataan vanhojen autojen pohjia.
Hiiliteräspannu on yleensä 2,5 milliä paksua peltiä.
Tältä näyttää hyväpintainen hiiliteräspannu.
8. Miksi hiiliteräspannu?
Hiiliteräspannu on pitkäikäinen, vaikkakaan ei vääntymis- ja kolhiintumisherkkyytensä vuoksi aivan yhtä pitkäikäinen kuin valurautapannu. Valurautapannun tavoin hiiliteräspannu kestää erittäin
korkeita paistolämpötiloja. Koska hiiliteräspannu ei ole valurautapannun tavoin huokoinen, onnistuu siinä kananmunan paistaminen hyvin.
Hiiliteräksinen paistinpannu on halpa, ja hankintahintaan suhteutettuna hiiliteräspannun käyttötunnit tulevatkin paljon pinnoitettuja pannuja kannattavammaksi.
9. Mitä kannattaa ottaa huomioon hiiliteräspannussa?
Hiiliteräspannu paranee käytön myötä. Pannu saattaa mennä pohjastaan hieman kuperaksi kuumentamisen aikana. Jos kuperoituminen on
häiritsevää, voi pohjaa muokata koverammaksi esimerkiksi pajavasaralla. Hiiliteräspannun kanssa voi käyttää teräksistä lastaa, mutta teräksisellä
lastalla raaputtaminen saattaa aiheuttaa pinnan irtoamisen. Puinen lasta sopii hyvin yhteen hiiliteräksen kanssa. Hiiliteräspannun pesuksi
riittää huuhtelu lämpimällä vedellä tai astianpesuaineliuoksella. Hiiliteräspannu pitää rasvapolttaa.
Käytön myötä hiiliteräspannun tarttumattomuus paranee. Pannun pinnalle muodostuu vähitellen likaisen näköinen musta kerros, johon ruoka ei tartu
kiinni.
10. Mitä kannattaa ottaa huomioon hiiliteräspannua hankkiessa?
Paksumpi hiiliteräspannu on aina ohuempaa parempi. Paistinpannujen kanssa toimii sellainen muistisääntö, että hyvä pannu painaa. Hiiliteräspannua
hankkiessa kannattaa hyödyntää alennusmyyntejä ja tarjouksia.
Suurin osa uusista hiiliteräspannuista on pinnoitettu jostain paksusta rasvasta tai mehiläisvahasta koostuvalla ruostesuojapinnoitteella. Uusi hiiliteräspannu
pitää pestä huolellisesti tiskiaineella. Pesun jälkeen pannu pitää rasvapolttaa.
11. Hiiliteräspannun huolto
11.1. Rasvapoltto
Hiiliteräspannun voi rasvapolttaa kuten valurautapannunkin. Väitetään, että tarttumattoman pinnan saisi aikaan nopeasti käristämällä tai keittämällä pannulla
perunasuikaleita. Yhdessä rasvan kanssa perunan tärkkelys muodostaa pannun pinnalle tarttumattoman kalvon.
11.2. Huonoon kuntoon päässeen hiiliteräspannun kunnostus
Pannusta hiotaan kaikki epäpuhtaudet pois hienolla vesihiomapaperilla. Jos pannussa on syviä naarmuja, ne voidaan hioa pois esimerkiksi rälläkällä.
Jos naarmut ovat erittäin syviä, ne voidaan hitsata umpeen. Tarvittaessa pannu suoristetaan pajavasaralla. Lopuksi pannu rasvapoltetaan.
|